Sert çekirdekli meyve ağaçlarının ana zararlısı olan şeftali filiz güvesinin (Anarsia lineatella) ergini koyu gri – boz renkli bir kelebektir.
Kışı ikinci dönem larva halinde genellikle 1-2 yıllık dalların çatalları arasında, yan dallar üzerinde, pürüzlü kabukların altında geçirir.
Şeftali filiz güvesi hem sürgünde hem meyvede zarar yapar. Saldırıya uğrayan sürgün ve meyveler zamk çıkarır. Kışlayan döl larvaları önceleri çiçek ve yaprak tomurcuklarında, daha sonra da sürgünde beslenirler. Çiçeklerin çanak yapraklarını kemirerek deler yumurtalıkları yer. Sonra sürgünlerin tepesinden girerek 8-10 cm uzunluğunda galeriler açarlar. Saldırıya uğrayan sürgünler kurur. Bir larva birkaç sürgünde zarar yapabilir.
Şeftali filiz güvesi, yazın sürgünler tazeliğini kaybedince, meyvelerde zarar yapmaya başlar. Larvalar, meyve tutan ağaçlarda, meyveleri sürgünlere tercih eder. Genç ve meyvesiz ağaçlarda ise sürgünlere ve kabuklara zarar verir. Larvalar, meyvelere sap dibinden, yan taraflarından ve iki meyvenin birbirine temas ettiği yerlerden girerler. Bir larva, genelde bir meyveye zarar verir. Larva, meyvede kabuğun altını, kavisli olarak oyar. Bazen de meyve etinde bir tünel açarak çekirdeğe kadar ulaşır. Şeftali güvesi, meyvedeki bu tipik zarar şekli ile meyveye doğrudan giriş yapan Doğu Meyve güvesi zararından ayrılır.
Larvalar, çoğunlukla fazla olgunlaşmış meyvelere saldırmaz, meyvenin çürük ve sulu kısımlarında beslenmezler.
Şeftali filiz güvesi, şeftali ve nektarinden başka kayısı, zerdali, badem, erik, can eriği, kiraz ve elma ağaçlarında da zarar yapabilir.
Bu zararlı, meyve etine girmeden önce mücadele yapılması gerekmektedir.
AYRINTILI BİLGİ İÇİN
Ayrıntılı bilgi almak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesine başvurunuz. İrtibat Telefonları : 241 16 16