İlimizde Şeftali Hasadı Devam Ediyor
Elazığ'da şeftali yetiştiriciliğinin önemli bir kısmının yapıldığı Hoş ve Kıraç köylerinde şeftali hasadı devam ediyor.
Kıraç Köyünde şeftali üreticisi Reşat Ateş'e ait bahçede yapılan hasat etkinliğine, İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, İl Müdür Yardımcıları İsmail Gürbüz, Vedat Ergün, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz Ataş ve teknik personel katıldı.
İl Müdürü Taşkesen yaptığı açıklamada; “ İlimiz de şeftali yetiştiriciliğinin büyük bir kısmı Hoş ve Kıraç köylerinde yapılmaktadır. Bu köyler için kaliteli şeftali üretimi ekonomik açıdan önemli bir değer oluşturmaktadır. İl Müdürlüğümüz teknik ekipleri şeftali üretiminin kalitesini artırmak için hastalık, zararlı ve yetiştiricilik konularında üreticilerimizi bilgilendirmeye aralıksız devam etmektedir" dedi.
472 Bin Badem Ağacında Hasat Başladı
Elazığ'da yaklaşık 32 bin dekar alanda bulunan 472 bin badem ağacında hasat başladı.
Badem üretimin yaygın olarak yapıldığı merkeze bağlı Çatalharman köyünde hasat dolayısıyla tören düzenlendi.
Programa, Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Kurum Müdürleri, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Yıl boyunca emek veren çiftçilerin hasat sevinçlerine ortak olduklarını söyleyen Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu "Çiftçilerimizi tebrik ediyoruz, muazzam çalışma gerçekleştiriyorlar. Keban havzasında ürün artırma gibi bir hedefimiz var. Bu doğrultuda da Elazığ genelinde yaklaşık 32 bin dekarlık alanda badem bahçeleri kuruldu. Bu da ilimiz için 400 milyon liraya yakın bir girdi demektir."
Elazığ'da çeşitli desteklerle üretim alanlarının artırılmasının hedeflendiğini belirten Hatipoğlu, Fırat havzası dünyanın en verimli havzalarından biri. Ürün çeşitliliğinin ve arazi verimliliğinin artması noktasında bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
Elazığ’dan Nahçıvan’a 150 Bin Yavru Sazan Gönderilecek
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesindeki Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi, balıkçılık sektörüne sağladığı katkılara devam ediyor.
"Su Kaynaklarını Balıklandırma Projesi" kapsamında tesiste üretilen 50 bin adet yavru sazan balığı Keban Baraj Gölü'ne bırakıldı.
Etkinliğe Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Keban Kaymakamı Furkan Atalık, Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan, İl Protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.
Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi, 2021-2023 yılları arasında 47 ilde bulunan 289 su kaynağına 53 milyon 755 bin adet yavru sazan göndererek ülke genelinde balıklandırma çalışmalarına büyük bir katkı sağladı. Bu yıl da 15 ilde bulunan 84 su kaynağına toplam 25 milyon adet yavru sazan balığının gönderilmesi planlanıyor.
Keban Su Ürünleri Üretim Tesisi sadece Türkiye'deki su kaynaklarını balıklandırmakla kalmayıp, Nahçıvan'a 150 bin adet yavru sazan balığı göndererek, bölgedeki doğal su kaynaklarının zenginleştirilmesini sağlayacaktır.
Keban'da Balık Hasadı ve Balıklandırma Etkinliği Düzenlendi
Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde Keban Su Ürünleri Üretim tesisinde balık hasadı ve balıklandırma etkinliği düzenlendi.
Elazığ başta olmak üzere 13 ilde 80 den fazla su kaynağında toplam 25 milyon yavru sazan, doğal yaşam alanlarına bırakıldı.
Etkinliğe, Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN, Keban Kaymakamı Furkan ATALIK, Keban Belediye Başkanı Fethiye ATLI, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, kurum müdürleri ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Elazığ'ın su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği konusunda Türkiye'de sayılı iller arasında yer aldığını belirten İl Müdürü KILIÇ “Şu anda ilimizde mevcut kurulu 174 adet su ürünlerinin yetiştiricilik tesisi bulunmakta olup, üretim kapasitesi yıllık olarak 40 bin tondur. 2022 yılında 31 bin ton su üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen su ürünlerinden 9 bin tonu ihraç edilerek, ilimize 60 milyon dolarlık bir gelir girdisi olmuştur.
KILIÇ, avcılık faaliyetlerini sıkı bir şekilde denetim altında tuttuklarını, doğal kaynakların korunması ve dengeli kullanımına özen gösterdiklerini belirtti. 2022 yılında bin 800 denetim gerçekleştirilerek ele geçirilen 11 bin kilogram balığın 3 bin 700 kilogramını canlı olarak doğal yaşam alanlarına geri bırakıldığını" ifade etti.
Ayrıca, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce DSİ genel Müdürlüğü'nden 2021 yılında teslim alınan su ürünleri üretim tesisinde; 2021 yılında 15 milyon, 2022 yılında 19 milyon, 2023 yılında 25 milyon üç yılda toplam 59 milyon adet sazan balığının doğal kaynaklara bırakıldığını "ifade etti.
İl Müdürü son olarak, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği yapanlara 2022 yılında 14 milyon lira destek sağlandığını belirtti. Türkiye yüzyılında Elazığ'ın bu potansiyeli ile su ürünleri üretiminde kurulu kapasitesini 70 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Elazığ'da Badem Hasadı Başlıyor
Elazığ'da yaklaşık 23 bin dekar alanda bulunan 472 bin ağaçta badem hasadına başlandı.
Badem üretiminin yaygın olarak yapıldığı, merkeze bağlı Çatalharman köyünde hasat dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Programa, Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, Kurum Müdürleri ve üreticiler katıldı.
Üreticilerin bereketli ve güzel bir hasat dönemi geçirmesini dileyen İl Müdürü KILIÇ; "Elazığ, badem üretimi bakımından Türkiye'de önemli illerden biri olarak 19. sırada yer alıyor. Her yıl üretimimizi artırmaya çalışıyoruz. 2023 sezonunda yaklaşık yüzde 30'luk bir artış ile tahmini 4200 ton badem üretiminin gerçekleşeceğini" ifade etti.
Hoş Köyü’nde Şeftali Hasadı Yapıldı
İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, Hoş Köyü'nde devam eden şeftali hasadına katılarak çiftçiler ile birlikte şeftali topladı.
Hoş köyünün önemli meyve üretim merkezlerinden biri olduğunu söyleyen KILIÇ; “Köyde meyve üretimi üzüm ağırlıklı fakat şeftali de ciddi oranda üretiliyor. İlimiz genelinde yaklaşık 2 bin 700 dekar alanda şeftali üretiliyor. Üretilen şeftaliler çevre illerde ve iç piyasada satılıyor" dedi.
Üreticilere, şeftali üretiminde yürütülen çalışmalar ve uygulanabilecek projeler hakkında bilgi veren KILIÇ, bereketli ve bol kazançlı bir sezon geçirmelerini diledi.
Alatarla Köyü’nde Kurutmalık ve Salçalık Domates Hasadı Etkinliği Düzenlendi
Merkeze bağlı Alatarla köyünde, kurutmalık ve salçalık domates hasadı etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe, Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Erol KELEŞ, MHP Milletvekili Semih IŞIKVER, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Elazığ'da yılda yaklaşık 100 bin ton domates üretildiğini ifade eden İl Müdürü Ali KILIÇ, “Bu yıl bölgedeki domates ekim alanı 5 bin dekar daha arttı. Altı ay süreyle bin 500 kişiye domates fide dikimi, bakımı ve hasadında istihdam oluştuğunu" ifade etti.
KILIÇ, İlimizde üretilen domatesin beraberinde tarımsal sanayinin de gelişmesini sağladığını belirterek; “ Özellikle son yıllarda İlimizde kurutulmuş domates ihracatının yapılması ve salça fabrikasının kurulmasıyla birlikte sanayi tipi domates üretim miktarını artırdı. Domates unu, kurutmalık ve salça haline getirilen domateslerin katma değerinin yükselmesi üretici ve sanayicimizin yüzünü güldürdü" dedi.
Etkinlikte, kurutmaya bırakılan domateslerle Türkiye haritası çizilerek, 'Türkiye Yüzyılı' ile 'Üreticinin ve Üretimin Yüzyılı' yazıldı.
İl Müdürü Ali KILIÇ Alatarla Köyü’nde Hububat Hasadına Katıldı
Elazığ'da 2023 yılının hububat hasadının başlaması ile birlikte İl Müdürü Ali KILIÇ Alatarla Köyü'nde hububat hasadına katıldı.
İl Müdürü KILIÇ, Elazığ genelinde hasat çalışmalarının başladığını belirterek; "Yaklaşık 1 milyon dekar alanda ekili olan arpa ve buğdayın bu sene bereketli olacağını ümit ediyoruz. Bol ve bereketli yağışlar tarımsal ürünlerde geçen seneye göre verim artışına sebep oldu. Bunun da üreticilerimizin kazançlarını olumlu etkilediğini düşünüyorum" dedi.
Başlayan hububat hasadı için arazi kontrolleri yapmak üzere teknik personel görevlendirildiğini söyleyen KILIÇ ürün kaybının önüne geçmek için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, tüm çiftçilere bol ve bereketli bir hasat dönemi diledi.
Körpe Köyünde Nohut Hasadı Yapıldı
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi Kapsamında İlimizde uygulanan “Nohutum Tarlada, Yemeğim Sofrada" projesi kapsamında Körpe Köyünde ekimi yapılan Nohut ürünü hasat etkinliği İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, Birlik Başkanları ve çiftçilerin katılımı ile düzenlendi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, yaptığı açıklama da; “Bakanlığımız tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında; İl Müdürlüğümüzce hazırlanan “Nohutum Tarlada, Yemeğim Sofrada" projesi Bakanlığımız tarafından uygun görülmüş ve projenin uygulama çalışmalarına başlanmıştır. Tohumluk maliyetinin % 75' i Bakanlığımız tarafından desteklenmiş, % 25' i ise çiftçilerimiz tarafından karşılanmıştır.
Dağıtımı yapılan Nohut tohumluğu projesinin toplam maliyeti 5.3 Milyon TL. olup, tohumluğun 1.3 Milyon TL.' si çiftçilerimiz tarafından karşılanmış ve geriye kalan 4.000.000 TL. ise Bakanlığımız tarafından desteklenmiştir.
İlkbahar döneminde İlimiz genelinde 906 çiftçimize 10.428 dekar alan için 146.000 kg. tohumluk ekimi gerçekleştirilmiştir. Merkez İlçemizde ise 146 çiftçimize 2.350 dekar alan için 32.650 kg. tohumluk ekimi gerçekleştirilmiş ve ürünler hasat edilmeye başlanılmıştır. Bu yıl için iklim şartlarının uygunluğu ve yağışların yeterli olması nedeniyle ekimi yaptırılan Nohut ürününde gelişme ve verim iyi durumda olduğunu ve 2023 yılı için İlimiz genelinde yaklaşık 25.000 dekar alanda nohut ekimi yapılmış ve bu ekim alanı karşılığında 3.300 ton ürün rekoltesi beklenilmektedir." dedi
Baskil'in Çiğdemli Köyü'nde Ceviz Hasadı Başladı
Baskil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü organizasyonu ve üretici Zafer Yüzgeç'in ev sahipliğinde Baskil Çiğdemlik Köyünde ceviz hasat etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Baskil Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Şiş, İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Şerbet, DSİ 9. Bölge Müdürü Kenan Akyürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, İlçe protokolü ve üreticiler katıldı.
Baskil ilçesine bağlı Çiğdemli köyünde hasat yapan çiftçileri ziyaret eden Elazığ il protokolü çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Elazığ'da ceviz üretiminin her geçen gün arttığını söyleyen İl Müdürü Ali Kılıç, " İlimizde badem, ceviz gibi ürünlerin alanını genişleterek bu alanlardan elde edeceğimiz gelirleri artırmak zorundayız. Geçen yıl ilimizde üretilen ceviz miktarı yaklaşık 3 bin ton civarında, getirisi ise 105 milyon TL bu ciddi bir rakam. Bu rakamın artması için verimi yüksek çeşitlerin teşvik edilmesi gerekir" dedi.
Badem Diyarı Ağın’da Hasat Zamanı
Elazığ'da yaklaşık 20 bin dönüm alan üzerinde ekili olan ve ilimiz için yeni gelir kaynağı olma yolunda ilerleyen bademin hasadına başlandı.
Bu çerçevede İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bademi ile ünlü Ağın ilçesinde hasat ekinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN, AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin BALIK, Ağın Kaymakamı Burak YILMAZ, Ağın Belediye Başkanı Ali USLU, İl Müdürü Ali KILIÇ, Kurum Müdürleri ve davetliler katıldı.
Elazığ genelinde her geçen gün artan badem üretimi olduğunu belirten Vali Dr. Ömer TORAMAN, "Badem üretimi, başta Ağın ilçesi olmak üzere Keban, Arıcak, Karakoçan, Maden, Baskil ve Merkez köylerde yaklaşık 20 bin dönümlük alanda yapılıyor. Bu alandaki toplam badem ağacı miktarı ortalama 450 bin adet ve üretim de 4 bin ton civarında. Bu da 77 milyonluk girdi sağlıyor" dedi.
10 yıllık bir serüvenin bugün semeresini aldıklarını dile getiren İl Müdürü Ali KILIÇ, "Her geçen gün artan badem ekili alanlarımızla birlikte bugün 4 bin tona yakın bir badem üretimi gerçekleştiriyoruz.
İlimizin güzide ilçelerinden bir olan Ağın, sadece badem ile değil aynı zamanda leblebisi ile de ünlü bir ilçemiz. İlimizde çok önemli bir katma değer oluşturan badem yetiştiriciliği Ağın leblebisi ve kerevit avcılığı, ilimiz ve ilçemiz için ekonomisine ciddi derecede katkı sağlamaktadır" diye konuştu.
Çilek Hasadı Devam Ediyor
İlimizde çilek hasadı devam ediyor.
Bu kapsamda Kavaktepe Köyünde 20 dekarlık alanda çilek üretimi yapan Turgut ERBAY'a ait bahçede, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve teknik personel ile birlikte çilek hasadına katıldı.
İl Müdürü KILIÇ; " Farklı tadı ve aromasıyla sevilerek tüketilen ve birçok ürünün yapımında kullanılan bir meyvedir. İlimiz de çilek yetiştiriciliğinin büyük bir kısmı Kavaktepe, Kuyulu ve Gezin bölgesinde geniş alanlarda yapılmaktadır. Dolayısıyla da ciddi anlamda istihdam oluşturmaktadır. Çilek üretiminde Ülkemiz, Dünyada 14. Sırada yer almaktadır. Çileğin hassas olması nakliyeye dayanıklı olmaması ve raf ömrünün kısa olması nedeniyle pazar sorunu oluşmaktadır. Kavaktepe köyü çiftçilerimizden Abdullah ERBAY'ın arazisindeki hasadına başlanan çilek ürünlerinin bol ve bereketli olmasını temenni ederiz. " dedi.