İlimizde yetiştiriciliği yapılan 2 tür bulunmaktadır.
1-Gökkuşağı Alabalığı ( Oncorhynchus mykiss)
Salmonidae familyasından olan alabalıklar; soğuk, berrak, temiz ve bol oksijen akarsu, kayanak su, göl ve az tuzlu denizlerde yaşarlar. İçsu balıkları içerisinde en fazla tercih edilen ve yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılan balıklardır. Vücutları ince uzun, iğ şeklinde olup, kuyruk yüzgeci arasında bir yağ yüzgeci taşımaktadır. Bu yüzgeç alabalıkları diğer balıklardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Ayrıca vücutlarında çeşitli büyüklükte siyah benekler bulunmaktadır.
Gökkuşağı Alabalığı ( Oncorhynchus mykiss) Kuzey Amerika kökenli bir balık olup, Ülkemize 1970`li yıllarda getirilmiştir. Bu balığın birçok avantajının olması (yüksek adaptasyon, yemden yaralanma kabiliyetinin yüksek olması, yapay yöntemlerle yumurta alımının kolaylığı , kuluçka süreliğinin kısalığı ve hastalıklara karşı dayanıklığı ) nedeniyle yetiştiriciler tarafından tercih edilmektedir.
2- Mersin Balığı
Mersin balıkları havyarları nedeniyle ünlüdür ve iri yapılı olduklarından et bakımından da değerli besin değeri yüksek bir balıktır. Kültür şartlarında Mersin balıkları tatlı su balıkları içinde 1.0-2.2 kg/yıl ağırlık artışı ile en hızlı büyüyen balıklardandır. Yumurtalarından dünyaca ünlü meşhur sıyah havyar üretilmektedir. İlimizde yetiştiriciliği yapılan türler;
Huso huso ( Mersin Marinası)
Büyük mersin balığı" olarak da isimlendirilen mersin morinası (Huso huso),
Acipenseridae ailesine mensup olup bu ailenın Huso cinsindendir Maksimum boyu 5 m ve ağırlığı 2 ton kadardır. Havyarı kıymetlidir. Eti de önemli kaynaktır. Avrupa sularında bilinen en büyük ve pahalı Tatlısu balığıdır.
Karadenizde bulunan ve Türkiye deniz balıkları içinde en büyük balığı oluşturan mersin morinası 3-4 metre boy ve 1300-1600kg ağırlığa kadar ulaşmaktadır. Sırtı siyah, yanlar daha açık ve karın beyaz renktedir. Sırtta 11-14 yanlarda 41-52 karında 9-11 plaka bulunur. Ağız büyük yarım ay şeklinde, alt dudak ovuntulu burun oldukça kısa ve küttür.
Erkekler 12-14 yaşında, dişiler ise l6-l8 yaşında cinsî olgunluğa ererler. Nisan-Mayıs
arasında akarsuların çakıl ve kum zeminli, 2-10 m su derinliği olan hızlı su akıntılı
yerlerinde, 12- 13 C'de yumurtlarlar. Yumurta çapı 3.5-4.0 mm olup yumurta sayısı
550.000-1.400.000 arasında değişir. Larvalar 7-10 gün içinde çıkarlar. Mersin morinası Karadeniz, Azak, Hazar, Adriyetik denizleri ile bunlara bağlı nehirlerde yaşar.
Acipenser ruthenus (Çığa Balığı)
Acipenseridae ailesinin Acipenser cinsine mensup olan çoka balığı (Acipenser
ruthenus), "cığa balığı" olarak da isimlendirilmektedir. Eti de çok lezzetli olan ve
yumurtalarından en lezzetli havyar yapılan bu balık, azami 16 kg ağırlık ve 100 cm boya
kadar ulaşmaktadır. Sırtı gri-kahverenginden beyaza kadar değişir. Karın kirli beyaz renkte
ve Sırtta 12-16, yanlarda 60-70 ve karında 10-18 plaka vardır. Akarsu ve göllerde yaşar. Bir
tatlı su formudur. Denizlerin az tuzlu kısımlarında yaşayanları da vardır. Kuzey Rusya'daki
akarsular, Hazar denizi, Tuna nehri ve Türkiye'de Marmara bölgesinin Karadeniz
sahillerinde bulunur. Erkekler 5-6 yaş ve dişiler 8-9 yalında cinsî olgunluğa ererler. Mayıs Haziran aylarında yumurtlarlar. 3 mm çapında 100.000-150.000 arasında yumurta bırakırlar.
Hızlı akıntılı ve tabanı çakıllı nehirlerde yumurtlarlar. 10-12°C'de 7-10 günde larvalar
çıkarlar. Sinek larvaları, böcek larvaları, salyangozlar, kurtlar, küçük yengeçler, küçük
balıklarla beslenen baliklardir.