Kooperatiflerin Esas Amacı;
Yeterli derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmekten ibarettir.
Kooperatifler Nasıl Kurulur ?
*Bir kooperatif, en az 7 ortak ile kurulabilir.
*Ana sözleşme ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş olan personelin olduğu yerde imzalanır.
*Ana sözleşme, ortaklar tarafından imzalandıktan sonra da noter huzurunda onaylanır.
*Ana sözleşme noterde onaylandıktan hemen sonra onaylı ana sözleşme ile ilgili Ticaret İl Müdürlüklerine ya da Bakanlığa kuruluş izni için başvurulur.
*Bakanlık kuruluş için izin verdiğinde, kooperatifin bulunduğu yerde bulunan ticaret sicilince tescil ve ilan edilir. Ticaret siciline tescil ve ilan edilmek sureti ile kooperatif kurulur ve bunun sonucunda da tüzel kişilik kazanır.
Nasıl Kooperatif Üyesi Olunur?
Kooperatife ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu'na başvururlar. Sözlü müracaatla ortak olunamaz.
Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Üyelerine Sağladığı Faydalardan Bazıları;
*Ortaklarının üretimle ilgili araç, gereç ve diğer tarımsal girdi ihtiyaçlarını temin etmek, ayrıca, ortakların tarımsal makine, alet ve ekipman ihtiyaçlarına yönelik makine parkını satın alma veya kiralama suretiyle oluşturmak. Kooperatif mülkiyetinde veya ortakların makinelerini ortaklara veya üçüncü kişilere kullandırmak,
*Her çeşit orman ürününün istihsal, imal, nakil, depolama ve istif işlerinin yapılmasında ortaklarına yardımcı olmak veya bu işleri yapmak, orman idaresince verilecek aslî ve talî orman ürünleri ve orman artıklarını değerlendirmek, Orman Kanunu ve ilgili mevzuata göre ortaklarına ormanda iş sağlamak, kredi vermek, özel ağaçlandırma yapmak, yaptırmak,
* Bitki, hayvan, orman, su, arıcılık, meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, çiçekçilik ve diğer ürünlerin rantabl bir şekilde yetiştirilmesi ile ilgili her türlü teknik faaliyetlerde bulunmak.
*Ortaklarının her türlü ürün ve mamullerinin kalitesini yükseltecek tedbirleri almak,
Sulama kooperatifleri Üyelerine Sağladığı Faydalardan Bazıları;
*Ortaklarına mevzuat ve protokol hükümlerine göre tesis ve işletme kredisi sağlamak,
*Sulama hizmetlerinin gerektirdiği elektrik enerjisini temin etmek ve bununla ilgili tesisleri kurmak ve işletmek,
* Kooperatif hizmetleri ile ilgili her çeşit alet ve ekipmanları temin etmek,
* Arazi ıslahını yapmak veya yaptırmak,
* Ortakların temini, tedarik ve pazarlama faaliyetlerine yardımcı olmak vb.
Su Ürünleri Kooperatifleri Üyelerine Sağladığı Faydalardan Bazıları;
*Ortakların balık ve diğer su ürünlerini üretme, yetiştirme, avlanma faaliyetlerini düzenlemek ve yönetmek.
*Ortakların her türlü ihtiyaçlarının temini ve elde edilen su ürünlerinin değerlendirilmesi ve pazarlanması ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerini yapmak ve yaptırmak,
* Piyasaya sevk işlerinde su ürünlerinin istenen ve ihtiyaca uygun şekilde hazırlanmasını, muhafaza edilmesini ve naklini sağlamak vb.