ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
ELAZIĞ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • İDARİ YAPI
    • İL MÜDÜRÜ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • BAĞLI BİRİMLER
    • PERSONEL LİSTESİ
  • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
  • KURUMUMUZ
    • HİZMET STANDARTLARI
    • KURUMSAL KİMLİK
    • İÇ KONTROL SİSTEMİ
  • PROJELERİMİZ
  • SU ÜRÜNLERİ
  • FAALİYETLERİMİZ
  • ÇİFTÇİ SAYFASI
  • TARIMSAL METEOROLOJİ
    • ZİRAİ HAVA TAHMİN RAPORU
    • ZİRAİ DON UYARI SİSTEMİ
  • BASINDA BİZ
  • ETKİNLİKLER
  • DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksElazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Menu

FAALİYETLERİMİZ

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Faaliyetleri

​Organik Tarım Faaliyetleri

İlimizde 2014 yılında Organik Tarım başlamış olup bitkisel ve hayvansal organik tarım üretimi ile devam etmektedir. İlimizde öne çıkan bitkisel  organik ürünler  Üzüm, Kayısı, Ceviz, Badem, Fasulye Nohut Mercimek vs  hayvansal Ürünler ise bal ve yumurtadır. 2020 yılında 363 çiftçiye 750.539,35 TL destek verilmiştir.

İyi Tarım Uygulamaları

2020 yılında 24 çiftçiye 2.057 da alanda 59.038 TL destek verilmiştir.

Biyoteknik Mücadele Faaliyetleri

2021 yılında 47 çiftçiye 1.814,500 da alanda 127.015,280 TL destek verilmiştir.

Sertifikalı Tohum Üretim Faaliyetleri

2020 yılında 2 çiftçiye 305.909,000 kg tohuma 24.711,720 TL destek verilmiştir.

Biçerdöver Kontrolleri

2018-2021 yılları arasında 457 kontrol yapılarak 11 idari yaptırım uygulanmıştır.

Gübre Denetim Faaliyetleri

Elazığ İli Merkez ve ilçelerinde toplam 73 Adet Gübre Dağıtıcısı satış noktası bulunmaktadır. 2021 yılında bahse konu Gübre Dağıtıcılarında 169 toplam Ürün Denetimi yapılmış. 19 tane Numune kontrolü yapılmış 19 numune Müspet çıkmış. 150 tane Gübre Etiket kontrolü yapılmış, 150 tane etiket numunemizde müspet çıkmıştır.

Analiz yapan Laboratuvar Müdürlüğü tarafından ilgili numuneler gübre yönetmeliğince değerlendirilerek, menfi analiz sonucuna rastlanmamıştır.

Meyvecilik Faaliyetleri

Bağcılık 

Elazığ ilinde ekonomik anlamda yetiştirilen sofralık çeşitler; Ağın beyazı, köhnü, şilfoni, tahannebi,  kısmen sofralık tüketilen Öküzgözü ve kış kırmızı çeşitleridir.

Şıralık-Şaraplık çeşitler; Öküzgözü, boğazkere ve  kösetevek çeşitleridir. İlimizde yetiştirilen üzümlerden Öküzgözü ve Boğazkere çeşitleri Coğrafi işaret alınmıştır.

2020 yılında ilk adımları atılan ihracata konu olma durumu 2021 yılında gelişmiş ve 700 ton ürün deneme süreci ile ihracata dahil edilmiştir. İhracat yapan firmaların ürün taleplerinin iç piyasadan farklı olması nedeni ile üretim modelinin  İl Müdürlüğümüz teknik desteği ile ihracata ürün yetiştirecek bir aşamaya dönüşümü kontrollü ve etkin bir şekilde önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

Kayısı

İlimizde toplam 99.626 da Kayısı üretim alanı bulunmaktadır. Üretim alanın 78.650 da. Baskil, 10.700da. Merkez, 8.500 da. Keban ve 944 da Sivrice ilçemiz olmak üzere diğer İlçelerimizde azda olsa yetiştiricilik yapılmaktadır. Üretimin %80'ni kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. 2021 yılında 2250 da alanda entegre mücadele yapılmıştır.

Kiraz

İlimizde Harput  Bölgesinde ( Harput,Obuz,Serince,Gümüşbağlar,Alayaprak ve İçme ) Köylerinde yoğun olarak yetiştiricilik yapılmaktadır. 2020 TÜİK Verilerine göre ilimizde 6734 Da lık alanda yaklaşık 4500 Ton Ürün ele edilmiştir. 

Kirazda görülen kiraz sineği ne karşı belirlemiş olduğumuz istasyonlarda yapışkanlı sarı tuzaklar kurularak kontrol edilmektedir. Tuzaklara yapışma ile birlikte çiftçilere ilaçlama(Kimyasal mücadele) için sms veya İl Müdürlüğümüzün internet sayfasında duyuru yapılmaktadır.

Vişne 

İlimizin genel olarak her bölgesinde Vişne üretimi yapılmaktadır. 2020 TÜİK Verilerine göre ilimizde 3042 Da lık alanda yaklaşık 4000 Ton ürün ele edilmiştir. İlimiz için büyük önem arz eden vişne dondurmasının hammeddesi olan vişne ihtiyacının  %60 ı ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Vişne yetiştiriciliğin artırılması amacıyla vişne projesi kapsamında 10 üreticiye 52 da alanda vişne yetiştirciliği projesi düzenlenmiştir.  Üretim alanının artırılarak ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Ceviz

İlimiz iklim şartları belli bölgeler için ceviz yetiştiriciliğinde önemli rol oynamaktadır. bu bağlamda kapama ceviz yetiştiriciliği yapılan bahçeler kurulmuş ve verim alınmaya başlamıştır. Söz konusu kapama bahçelerin büyük çoğunluğu merkez, Baskil, Keban ve Kovancılar ilçeleri olmak üzere il genelindeki diğer ilçelerimizdeki tarım arazilerinde de gerçekleştirilmiştir.

Elazığ'da 2020 yılında Meyveciliği Geliştirme Projesi Kapsamında (DAP) Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafınca desteklenmek üzere 40 üreticimize 400 dekar alanda ceviz ekilişi yapılmıştır. 2021 yılında ise Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafınca desteklenmek üzere 40 üreticimize 400 dekar alanda ceviz bahçesi kurulmuştur. 

Badem

İlimizde Badem Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projeleri ile DAP Kalkınma İdaresi ve Bakanlığımızın %70 hibe ile destekleriyle; Geç çiçeklenen ve bölgemize adapte olmuş Fransız çeşitlerinden Ferragnes ve Ferraduel çeşitleri ile 1750 dekar alanda Badem yetiştiriciliği desteklenmiştir.
Bu Kapsamda DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteklemiş olduğu 150 dekar alan için 6.000 adet badem fidanı ile 15 çiftçi desteklenmiştir.
Bakanlığımızın %70 hibeli desteklemiş olduğu badem projesi ile 1570 dekar alan için 62.500 adet fidan ile 137 çiftçimiz desteklenmiştir.

Coğrafi İşaretli Ürünler

Öküzgözü Üzümü, Ağın Leblebisi, Elazığ Orciği, Elazığ Boğazkere Üzümü, Elazığ Menceki Buğdayı ve Çedene Kahvesi işlemleri yapılarak tescilinin alınması sağlanmıştır. Diğer yöresel ürünlerin tescili için çalışmalar devam etmektedir.

Bitki Sağlığı Faaliyetleri

Genel Zararlılar

2021 yılında hububat ağırlıklı yoğun tarımsal üretim yapılan 42 köyde 82.650 da alanda  tarla faresi sürveyi yapılmıştır. Kullanılan zehirli yem miktarı 852,5 kg dır.

Entegre Mücadele Faaliyetleri 

İlimizde 2021 yılı Entegre Mücadele çalışmaları Kayısı, Elma ,Buğday, Şeftali ve Bağ alanlarında yürütülmüştür. Entegre Tarla, bağ ve bahçelerinde üretim sezonu boyunca yapılan düzenli haftalık kontroller, tuzak takibi ve fenolojik gözlemler, meteorolojik değerler ile tahmin ve uyarı sistemi verileri dikkate alınarak çalışmalar yürütülmüştür.

Entegre bağ-bahçe kontrolleri ile Tahmin Erken Uyarı çalışmaları birlikte yürütülerek mücadele zamanlarının tespiti ve mahalli basın, SMS, Müdürlüğümüz Web sayfası ve köylerde yapılan ilanlar ile duyurulması sağlanmıştır. 

ENTEGRE MÜCADELE VE  ENTEGRE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJESİ YÜRÜTÜLEN KONULARI

KONUSU2021​2022
​Program
da
Gerçekleşme
da
Program
da
Kayısıda EM225022502475
Elmada EM450450495
Bağda EM220022002420
Bağda EKÜY110014471200
Buğday EM11.90011.90013090
Şeftali EM250250260

Kayısıda Entegre Mücadele

İlimiz için kayısıda ana hastalıklar Monilya  ve Yaprakdelen, ana zararlı ise Erik koşnili ve  Şeftali Filiz Güvesidir.
Ana zararlı olan Şeftali Filiz Güvesi ile mücadelede ilaçlama zamanını doğru tespit etmek için eşeysel çekici tuzaklar, etkili sıcaklık toplamı, bulaşık sürgün ve fenolojik dönemlerden faydalanılmaktadır. Ayrıca son yıllarda bölgemizde  Erik koşnili yoğun olarak  görülmüş olup , Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ile birlikte, yumurtlama dönemi tespit edilerek kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmıştır.

Elmada Entegre Mücadele

İlimiz için elmada ana hastalık Karaleke, ana zararlı ise Elma İç Kurdu’dur. Külleme yoğun görülen  bahçelerde 3-4  ilaçlama yaptırılmıştır. 

Bağda Entegre Mücadele

İlimiz Üzüm üretimi Merkez ilçe ve çevresinde iki ana üretim merkezinde yapılmaktadır. Bu üretim merkezleri

1 Kuzova Bölgesi: Şaraplık ve şıralık üzüm üretilmekte ve sanayide işlenmektedir

2. Hoş, Kıraç Köyleri bölgesi: Sofralık üzüm üretimi yapılmakta ve civar illerde pazarlara arz edilmektedir

Bağda ana hastalık Ölükol ve Külleme Salkım güvesi ise ana zaralı olup Kuzova bölgesinde  ve Hoş bölgesinde ortalama 1-3 ilaçlama yapılmıştır. Aynı zamanda Hoş bölgesinde Biyoteknik mücadele uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Şeftali Entegre Mücadele

İlimizde gelişim gösteren Şeftali yetiştiriciliği göz önüne alınarak 2021 yılında programa dahil edilmiş. 7 çiftçi ile 250 da alanda entegre mücadele yapılmıştır.

Buğday Entegre Mücadele

2021 yılında İlimizde 11.900 dekarlık alanda 305 çiftçi ile buğday entegre mücadele çalışmaları yapılmaktadır. Ekim öncesi ve hasat bitimine kadar yapılan çalışmalarımızı özetleyecek olursak;

Üreticilere hububat alanlarında

-Sertifikalı tohum kullanmanın önemi

-Oluşabilecek hastalık ve zararlıların önüne geçilmesi amacı ile tohum ilaçlaması

-Yabancı ot mücadelesi

-Tarla faresi zararlısı

-Doğal düşmanların korunması ve çoğalmalarını sağlayacak önlemlerin alınması

-Kimyasal mücadele uygulamalarına dair çalışmalar yürütülmüştür. 

Tahmin ve Uyarı Sistemi Faaliyetleri

Hastalık ve zararlıların yoğunluğu, biyolojisi ve bitki fenolojisi takip edilerek, gerektiği zaman ilaçlama planlamasında kullanılan Tahmin ve Uyarı Sistemi Elazığ ilinde elma bahçelerinde Elma İç Kurdu ve Karaleke ile bağda Bağ Salkım Güvesi çalışmalarında kullanılmaktadır.
İlimizde Özel İdare kaynaklı olarak alınmış olan Metos marka 4 adet tahmin ve Uyarı cihazı 2018 yılında modernize edilerek İmetos 3.3 olarak kullanıma devam edilmektedir.
Hankendi İstasyonu taşınarak Bulutlu  istasyonu olarak konumlandırılmıştır.


Gıda ve Yem Faaliyetleri

​4761 Gıda Üretim, Satış ve Toplu Tüketim İşletmelerine 5718 denetim yapılmış, bu denetim sonucunda 50 İPC uygulanmış ve 98 numune alınmıştır.

157 Yem İşletmelerine (Üretim-Satış-Depolama-Ham Madde Tedarik) 350 denetim yapılmış, bu denetim sonucunda 2 İPC uygulanmış ve 146 numune alınmıştır.

ALO174/CİMER İhbar ve Şikayete İstinaden Denetim Sayısı 258 dir.

Hayvan Sağlığı Faaliyetleri

2021 Yılı  Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Faaliyetleri


​​​​​
HASTALIĞIN ADIPROGRAM​UYGULAMA SONUÇLARI​PROGRAM GERÇEKLEŞME ORANI %    ​
​İlkbaharSonbaharİlkbaharSonbahar​​
ŞAP  BÜYÜKBAŞ192.044191.877164.843164.64885.84 85.73
ŞAP KÜÇÜKBAŞ   ​ ​
KOYUN KEÇİ VEBASI185.000​107,901​58,32 ​
KOYUN KEÇİ ÇİÇEK15,965​-​-​
SIĞIR BRUSELLOZU26,01​25,08​ 96,42​
SIĞIR NODÜLER EKZANTEMİ192,044​163,494​ 85,13​
KOYUN KEÇİ BRUSELLOZU64,1​6,868​10,71​
ŞARBON BÜYÜKBAŞ6.050​2,352​38,88​
ŞARBON KÜÇÜKBAŞ4,4​15,28​347,27​
KUDUZ2440​1,293​ 52,99​
SAĞLIK TARAMASI897.120​823.450​ 91,78​


Halk Elinde Islah Projesi


PROJELER
Şavak Akkaraman 1Şavak Akkaraman 2Şavak Akkaraman 3Şavak Akkaraman 4Mor Karaman
TOPLAM
Projedeki İşletme Sayısı1835485333187
Dişi Hayvan Sayısı6000600060005700577529.475
Erkek Hayvan Sayısı3003003002832891.472
Proje BölgeleriElazığ MerkezElazığ MerkezElazığ MerkezElazığ MerkezKarakoçan İlçe -


Sevkedilen HayvanSevk Miktarı (adet)
Koyun271.112
Arı26.168
Keçi9.131
Sığır3.590


Sevkedilen Hayvansal ÜrünSevk Edilen Hayvansal Ürün (adet)​​​
​2018201920202021
 Büyükbaş derisi24.15025.62024.54019.600
 Küçükbaş derisi29.47028.41323.23521.223
 Sakatat Miktarı (Kg)90.36489.47686.55285.476


Çayır Mera ve Yem Bitkileri Faaliyetleri

​2021 yılında İl Genelinde;

577 köyde 185.953 ha tespit,

534 köyde 177.702 ha alanda tahdit,

102 köyde 36.128 ha alanda tahsis işlemi tamamlanmıştır.

Toplamda 103 köyde 302.621 da mera alanının tescil işlemi tamamlanmıştır.

2021 yılında  4 Milyon TL lik 20 yıllık ot geliri Mera geliri hesabına yatırtılmıştır.

31.100 kg 20.20.0 kompoze gübre 7 köyde uygulama yapılarak mera ıslah çalışması yapılmıştır.

Mera ıslah çalışmaları kapsamında 2 köyde Sıvat, Sundurma, Kaşıma Kazığı ve Tuzluk yapılarak kullanıma açılmıştır. 

33 adet köy merası (18.614 ha)  130 bin TL gelir karşılığında kiralanmıştır. Bu bedelin 67 bin TL si köy sandığına,  63 bin TL si bakanlık hesabına aktarılmıştır.

43 bin da alanda yem bitkisi ekilişi yapan 1.752 çiftçiye toplam 3 Milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Faaliyetleri

​İlimizde Keban, Karakaya, Özlüce, Pembelik, Beyhan Baraj Gölleri ve Sivrice Hazar Gölü olmak üzere yaklaşık  68 hektar su yüzey alanı mevcut olup su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı  açısından önemli potansiyel bulunmaktadır.

Alabalık yetiştiriciliğinde 36.105 ton/yıl kurulu kapasitemiz bulunmakta olup  2022 yılı alabalık üretimimiz 25.000 Tondur.  İlimiz 2021 yılı alabalık üretim rakamlarına göre iç sularda 1. sırada yer almaktadır.

İlde kurulu bir adet su ürünleri işleme tesisi bulunmakta olup işleme kapasitesi yıllık 7.000  tondur.

2021 yılında çoğunluğu  Rusya ve Avrupa Birliği Ülkelerine olmak üzere  5.550 Ton su ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiş olup yaklaşık 48.000.000 Dolar gelir sağlanmıştır.

İlde kayıtlı 20 su ürünleri avlak sahası bulunmakta olup 12 adedi kooperatiflerce kiralanmıştır. Toplam 1.678 ticari ve amatör balıkçı 146 ruhsatlı avcılık teknemiz bulunmaktadır.2021 yılında 350 ton sazan türü balık 8 ton kerevit avcılığı gerçekleşmiştir.

İl genelinde 5 adet kontrol ve denetim teknesiyle yasa dışı avcılık faaliyetleri kontrol edilmektedir.

2021 Yılında 2.345 adet kontrol ve denetim hizmeti gerçekleştirilmiş olup  yasadışı avcılık yapan şahıslara  62 adet 107.604 TL idari para cezası uygulanmıştır.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğünden protokolle devir alınan Keban  yavru sazan üretim tesisinde 2021 yılında 12 milyon  adet  yavru sazan  balığı  üretilmiş  19 İldeki  su kaynaklarına  balıklandırma yapılmak üzere gönderilmiştir.

2021 yılında  Alabalık desteklemeleri  kapsamında 80 üreticimize  7.569.000  TL. Kıyı balıkçılığı destekleme kapsamında 150 tekneye 149.000  TL   Ödeme yapılmıştır. 

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Faaliyetleri

​İl genelinde kurulu 85 adet kooperatif bulunmakta olup toplam ortak sayısı 13.128 dir.

3 adet yetiştiricilik birliği, 7 adet üretici birliği, 1 Kooperatif üst birliği olmak üzere 11 adet birlik bulunmaktadır.

KYYDP kapsamında 14. çağrı etabında müracaat eden 26 projenin toplam maaliyeti  25 Milyon TL olup, 11 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilmiştir.

Ekonomik Yatırım projelerinden 14 adedi ile sözleşme imzalanmış, 8 adedi tamamlanmıştır.

12 adet altyapı projesi tamamlanmıştır.

Yıl içerisinde 130 adet proje takip edilip izlenmektedir.

Bireysel sulama sistemleri kapsamında 82 projenin toplam bütçesi 5,8 Milyon TL olup, 2,8 Milyon TL hibe desteği verilmiştir.

Yıl içerisinde 240 adet Bireysel sulama sistemi destekleme almıştır.

Uzman Eller projesi başvuru işlemleri devam etmektedir.

Eğitim Faaliyetleri

​2021 yılında il genelinde;

4 adet demostrasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Buğday ve arpada 3 adet verim denemesi yapılmıştır.

İl genelinde ziyan tespitleri sonucunda 10.152 işletmeye 513 bin da alan için 29,3 Milyon TL  ödeme yapılmıştır.

TARSİM kapsamında 38.324 poliçe yapılmış olup, üreticilere 44,3 Milyon TL tazminat ödenmiştir.

İnceleme gezileri, sergi, müsabaka, kurs, toplantı , tarla günleri ve demostrasyon olmak üzere 141 faaliyet gerçekleştirilmiş ve bu faaliyetlere  2041 çiftçimiz katılım sağlamıştır.

Kız Kardeşim Projesi kapsamında 407 kadın çiftçimize eğitim verilmiştir.

İl Genelinde İŞKUR destekli açılan 6 adet kursa 102 bayan çiftçimiz katılmıştır.

İŞKUR desteği olmadan açılan 14 kursa 147 bayan 408 erkek çiftçi olmak üzere toplam 555 çiftçi katılım sağlamıştır.

2021 yılında 5 danışmanla sözleşme yapılarak 400 işletmeye danışmalık hizmeti sağlanmıştır. Danışmanlara toplam 230 bin tl ödeme yapılmıştır.

Kantin Eylem Planı çerçevesince 650 öğrenciye  'Okul Kantinlerinde Güvenilir Gıda ve Gıda Güvenliği Eğitimi verilmiştir.

200 adet kantin personeline ''Hijyen Eğitimi'' düzenlenerek katılım belgeleri teslim edilmiştir.

Gıda üreten işletmelerde temizlik, hijyen ve ilaçlama konularında eğitimler düzenlenmiştir.


E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Olgunlar Mahallesi İshak Sunguroğlu Sokak No:7 Elazığ/Merkez

  • Telefon : 0 (424) 241 16 16

  • Faks : 0 (424) 241 10 72

  • E-Posta : elazig@tarimorman.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​