T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi Kapsamında Çiftçilere Ücretsiz Larva Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 16.05.2022

Elazığ'da ipekböcekçiliğini desteklemek ve geliştirmek için hayata geçirilen proje kapsamında üreticilere ücretsiz 20 bin ipekböceği larvası ile 50 bin dut fidanı dağıtıldı.

Toplantıya Elazığ Valisi Sayın Dr. Ömer TORAMAN, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan ARSLAN, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet YILMAZ ilgili kurum temsilcileri, Kozabirlik yetkilileri  ve üreticiler katıldı.

Çiftçilerin bol ve verimli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulunan Elazığ Valisi Dr. Ömer TORAMAN; "İpek doğal ve çok eski bir tarihi olan dokuma malzemesi. Bu topraklara çok büyük zenginlik katmış bir ürün. Tarih boyunca üretiminden ve satışından ciddi kazançlar elde edilmiş. Zamanla doğal ürünlerin yerine suni ürünlerin gelmesiyle gerileyen ipekböceği üretimine bugün Tarım ve Orman Bakanlığı ile, Kozabirlik kıymetli malzemenin üretimini artırmak için ciddi emek ve gayret göstermeye başladı. Devletimiz ipekböceği üretimine, üreticilerin kâr elde edebilmesi için çok ciddi katkı sağlıyor. Aksi takdirde ipek üretimini sürdürmek suni ürünler karşısında zor.

Elazığ'ın da içinde bulunduğu bölge, tarih boyunca ipekböceği üretiminde önemli merkezlerden biri olmuş. Hatta o kadar benimsenmiş ve kabul görmüş ki Elazığ iğne oyasında ipek kullanarak öne çıkmıştır.  Şimdi yeniden unutulan veya terkedilen üretimin canlanması için güzel bir proje hazırlandı ve inşallah bu sene 3. yılına giriyor. Hedefleri doğrultusunda yürümeye devam edecek. Her türlü üretimin teşvik edildiği edilmesi gerektiği bir süreçten geçiyoruz bunun içerisinde tabi ki tarımsal üretiminde önemli bir yeri var. Bol bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan ARSLAN ise; "Yaşanan güncel ekonomik olaylar şehirlerden köylere geri dönüşe ivme kazandırdı. Geleceğe ait planlarımız arasında köylerdeki hayatı yeniden canlandırmak ve hali hazırda üretim dışı arazileri ekonomiye kazandırmak ve verimliliği artırmak öncelikli hedefimiz.

İpekböcekçiliği yetiştiriciliği verimli, kâr amacı oldukça yüksek bir üretim. Bir kutu içerisinde 20 bin canlı larva için 45 günlük kısa besleme süresiyle maksimum 45 kilogram koza elde edilmesi mümkündür. Dut tesisi ile büyük arazilere ihtiyaç duymadan bu işe her çiftçi ailemiz rahatlıkla girebilme imkânına sahip. 90 TL koza kilogram fiyatıyla getiri bakımından köylerimizdeki hayatın yeniden hareketlenmesi için iyi bir başlangıç olarak görülmektedir. İpekböcekçiliği yetiştiricilik projemiz kapsamında Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü 50 bin adet ücretsiz dut fidanı dağıttı. Elazığ Ticaret Sanayi Odası, Fırat Üniversitesi, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonu ile 15 yüz yüze ve online eğitim verilerek çok sayıda çiftçimizin eğitimine katkı verildi.

Proje kapsamında KOZABİRLİK'te ücretsiz 350 kutu ipekböceği larvası dağıtarak ciddi katkılar sağlandı. Yürütülen bu çalışmalar ile 300 çiftçi ipekböcekçiliği konusunda eğitim almış ve ilimize ipekböcekçiliği yetiştirmeye uygun 100'e yakın kapama dut bahçesi kazandırıldı. İlimizde büyük ölçekte ve entegre yeni tesislerdeki işletmemizle sektör önemli bir ivme kazandı. Bu işletmeler için her yetiştiricimizin ham madde ipeği çok büyük bir değerdir. Bahsedilen çalışmalar ile ipekböcekçiliği yetiştirmek isteyen tüm çiftçilere her türlü alt yapı hazırlandı. Projemizin başarısı yalnızca çiftçilerimizin heyecanına endekslenmiştir.

Kurumsal iş birliği ve çiftçilerimizin tam katılımı ile ilimiz yakın gelecekte ipekböcekçiliği yetiştiriciliği ve ipek üretiminde önemli bir merkez haline gelecektir. Tüm çiftçilerimize başarılı bir sezon temenni ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi kapsamında larva eğitimi alan çiftçilere ücretsiz larva dağıtımı yapıldı.