T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Keban’da Sportif Olta Balıkçılığı Spin Yarışması Düzenlendi

Yayın Tarihi : 29.03.2022

Elazığ Sportif Olta Balıkçıları ve Su Hayatını Koruma Derneği tarafından Keban ilçesinde sportif olta balıkçılığı etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Elazığ Valisi Sn. Dr. Ömer TORAMAN, Keban Kaymakamı Hasan AKBULUT, Keban Belediye Başkanı Fethiye ATLI, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ ve davetliler katıldı.

Elazığ Valisi Sn. Dr. Ömer TORAMAN " Keban Barajı sadece elektrik üretmeyle değil balıkçılık sektörüyle de bereket kaynağı. Elazığ Alabalık üretiminde ve ihracatında Türkiye'nin en önde gelen ili, her geçen gün bu alana yapılan yatırımlar devam ediyor. Artık sadece balık yetiştiriciliği değil, yetiştirilen balıkların işlenmesi, katma değeri yüksek ürün olarak pazarlanmasında da ciddi mesafe kaydedildi. İnşallah pazar payı artarak bu faaliyetler devam eder" dedi.

TOROMAN konuşmasının devamında balıkçılığın sportif tarafına değinerek; "Düzenlenen etkinlik Keban'a Türkiye'nin dört bir tarafından sporcuların, olta balıkçılığı sporu için bir araya gelmesine vesile oldu. Bu önemli sportif etkinlik, kurallara uyarak tabiatta zarar vermeden, tabiatın sürekliliğini muhafaza ederek yapılıyor. Yoksa aşırı avlanmanın risklerini ve tehditlerini yarışmaya katılan arkadaşlarımız hepimizden daha iyi biliyor.  Biz de bu tür etkinlikleri bu yüzden destekliyoruz. Güzel bir etkinlik olmuş, yarışmaya katılanları tebrik ediyorum" diye konuştu.

Keban Belediye Başkanı Fethiye ATLI " Bu etkinliğe destek olan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ali KILIÇ' da konuşmasında; " Gelişen Dünya'da, büyüyen sanayileşme ve devamında kentleşmenin de meydana getirdiği yaşam koşulları kaçınılmaz olarak insanların dinlenme, eğlenme ve seyahat etme ihtiyaçlarını da beraberinde getirmiştir.

Kentsel yaşamdan uzak doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyen insanların yaptığı etkinliklerden birisi de amatör balık avcılığıdır.

Olta balıkçılığı olarak da adlandırılan spor veya dinlenme amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürününün satılmadığı bu tür etkinlikler ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır.

Bugün ilimizde düzenlenen olta balıkçılığı Alabalık spin yarışmasıdır. Spin oltacılığı kısaca at-çek balık avcılığı olarak adlandırılmaktadır. Silikonya da daha sıklıkla maket balıklarının atıp beklemeden suda yüzdürülerek geri toplanma mantığına dayanan bu tür balıkçılık faaliyetinin sportif avcılıkta kullanılan bir yöntem olduğunu" ifade etti.

İl Müdürü KILIÇ Tarım ve Orman Bakanlığının Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğde belirtilen kriterlerine değinerek; " Sportif etkinlikler bakanlığımızca çıkarılan 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğde belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Avlanılan Balıkların satışı, canlı olarak nakledilmesi veya başka kaynaklara bırakılması yasaktır. Av süresince yarışmacılar dışındakiler avlanma yapamamaktadır. Bu tür sportif yarışmalarda yasak av araçları kullanılmadığı gibi avlanılan balıkların tekrar kaynağa bırakılması balık yaşam döngüsünün devamlılığı içinde çok önemlidir. Yarışmada sporcular yetiştiricilik tesislerinin bulunduğu yerlere ve kafeslere100 m.'den daha yakın mesafede avcılık yapamazlar.

Getirilen düzenlemeler balığın doğal yaşamının ve balık neslinin devamını sağlanması için getirilmiş olan düzenlemelerdir. Bizler bu konuda teknik olarak bir balığın doğaya en az bir kez yumurta bırakması gerektiğini söylemekteyiz" dedi.

 İç Sularda Avlanma Yasağı 01 Nisan Tarihinde Başlayacak 30 Haziran Tarihinde Sona Erecektir…

İl Müdürü konuşmasının devamında; "İlimizde avcılığa açık 20 avlak sahası bulunmakta olup toplamda 68 000 hektar su yüzey alanı mevcuttur. Bu avlak sahalarında 146 adet ruhsatlı balıkçı teknesi, 342 ticari balıkçı ve 1302 amatör balıkçı mevcuttur. İlimiz genelinde 164 adet yetiştiricilik tesisinin toplam kapasitesi

37 000 ton/yıl olup ilde 25 000 ton/yıl alabalık üretimi yapılmıştır. Genel olarak avlanabilir balık stok miktarımız 450 ton/yıl civarındadır.

İç sularda avlanma yasağı Elazığ ili için 01 Nisan tarihinde başlayacak 30 Haziran tarihinde sona erecektir. Bu tarihler arasında Sazan türü balıkların avcılığının yapılamayacağını hatırlatmak istediğini" söyledi.

İl Müdürü son olarak; "Bu etkinliğin en güzel bir şekilde sportmence, balığı ve çevreyi koruyarak kurallara titizlikle uyarak tamamlamış bulunuyoruz.

Elazığ Sportif Olta Balıkçıları ve Su Hayatını Koruma Derneğine, Dernek Başkanına ve Değerli Üyelerine İlimizde balıkçılığı geliştirmek, insanlara balık sevgisini aşılamak, doğayı ve yaşamı korumak adına yaptıkları bu etkinlikten dolayı teşekkür ediyorum.

Başta sayın valim olmak üzere, ilçe kaymakamımıza, desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, çalışmada emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Program, etkinliğe destek olan protokole ve sponsorlara plaket verilmesi ile sona erdi