T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Leader Yaklaşımı Projesi Değerlendirildi

Yayın Tarihi : 31.12.2021

Leader Yaklaşımı Projesi Değerlendirildi

 

Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından geliştirilen tabandan tavana yaklaşımla hazırlanan Yerel Kalkınma Stratejilerini uygulama amacı olan Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD II) Programı kapsamında desteklenecek tedbirler arasında "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER Tedbiri" de yer almaktadır.

Bu kapsamda; 12 ilin yer aldığı Birinci aşama illerinde yerel düzeyde kurulmuş 50 Yerel Eylem Grubu (YEG) Yerel Kalkınma Stratejilerini (YKS) uygulama süreçleri, LEADER Tedbiri bütçesinden karşılanarak devam etmektedir.

IPARD Programı kapsamında "Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması- LEADER Yaklaşımı" nı yaygınlaştırmak amacıyla Elazığ ilinin de içinde yer aldığı ikinci aşama olan 15 İlde "Yeni Yerel Eylem Gruplarına (YEG) yönelik farkındalık oluşturma, kapasite geliştirme ve Yerel Kalkınma Stratejisi (YKS) hazırlanması projesi " adı altında yeni bir çalışma başlatılmıştır.

Bu kapsamda İlimizde; Baskil, Kovancılar, Karakoçan, (Arıcak-Alacakaya) ve (Maden-Sivrice) İlçelerinde olmak üzere toplam 5 Yerel Eylem Grubu kurulmuştur. Su ürünleri araştırma Enstitüsü toplantı salonunda yapılan toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü, TKDK Koordinatörü, Üniversiteden Hocalar, İlçe Tarım Müdürleri, İl sivil Toplumla İlişkiler Müdürü, Leader Proje görevlileri, YEG Kurucu üyeleri ve Teknik personel katılmıştır.

Toplantıda; İlçelerimizde kurulan Her Yerel Eylem Gruplarına yönelik Leader proje görevlileri tarafından hazırlanan Yerel Kalkınma Stratejilerin değerlendirildiği, görüş ve önerilerin alındığı, TKDK tarafından " LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması (202)" çağrısına çıkılması durumunda yapılacak iş ve işlemlere yönelik konular görüşüldü.

Toplantıda durum değerlendirmesi yapan İl Müdürü Dr. Turan KARAHAN; "İlimizin de içinde bulunduğu Leader Yaklaşımı Programı kapsamında, yedi ilçemizde 5 Yerel eylem gurubunun yaptığı çalışmalar sayesinde yerel eylem strateji belgeleri hazırlandı. Önümüzdeki süreçte ilçelerimizde kırsal alanda yapacağımız tarımsal projelerde bu strateji belgeleri bizim için yön gösterici altlık olarak kullanılacaktır. Bu önemli çalışmaları paydaş kurumlarımızla birlikte yapan değerli uzman arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Arkadaşlarımızın yaptıkları bu önemli çalışmalar önümüzdeki IPARD programına birçok projenin başvurusu demek olacaktır."

Programın temel amacının ilçelerimizdeki kırsal bölgeleri, IPARD programı kapsamında yapılacak projelerle kalkındırmak olacaktır.