T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bağda Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 8.10.2021

İlimiz bahçe bitkileri yetiştiriciliği açısından polikültür bir yapıya sahip olup bu üretim deseni içerisinde bağ alanları ekonomik olarak en önemli üretim materyallerinden birincisidir. İlimizde hem sofralık hem de Şaraplık-şıralık üzüm üretimi yapılmakla birlikte direkt tüketime ve aynı zamanda sanayiye hitap etmektedir. Üretim yaklaşık olarak 120.000 da alanda gerçekleştirilmektedir. Ana üretim alanları merkez Hoş, Kıraç, Sedeftepe, Yurtbaşı, Akmezra ve çevre köyleri ile birlikte yaklaşık 35.000 da alanda sofralık üzüm ve Kuzova (koruk, Muratcık, Dambüyük, Pirinçci, Balıbey ve çevre köyleri ile) bölgesinde yaklaşık 45.000 da alanda şaraplık-şıralık üzüm üretimi şeklinde gerçekleşmekte.

Tarım ve Orman Bakanlığınca 2010 yılında uygulamaya konulan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi yani kısaca EKÜY Projesi, tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum için geliştirilmiş bir üretim sistemidir. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi; yüksek nitelikte ve ekonomik anlamda ürün yetiştirirken insan sağlığını, doğal yaşamı ve çevreyi koruyacak ve iyileştirecek biçimde üretimi yönetmektir. 

Bu kapsamda İlimizde ilk defa 2014 yılında uygulanmaya alınan Bağda Entegre ve Kontrollü Ürün yönetimi çalışmaları 2021 yılında da devam ettirilerek sonuçları alındı.

Bildiğiniz gibi 2013 yılında Hoş köyünde bir bağda çiftleşme saptırıcı feromon kullanmak suretiyle salkım güvesi ile biyoteknik mücadele demonstrasyonu uygulanmış ve sonuçları oldukça başarılı olmuştur. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamına alınan üreticiler, Hoş köyünde biyoteknik mücadele uygulayan üreticilerimizden seçildi.   

2021 Yılı Entegre ve Kontrollü Ürün yönetimi ilimiz Hoş ve Kıraç köylerinde 24 üretici ve 1100 dekar alanda programa alınmıştır. Bu doğrultuda feromon kullanarak biyoteknik mücadele uygulayan 24 üreticimizin 1447 dekara ulaşan bağ alanında EKÜY projesi uygulandı.

EKÜY projesi kapsamına alınan bağlara mavi bayrak asılmış ve üretim sezonu boyunca Müdürlüğümüz teknik personellerince gerekli takibi ve teknik kontrolleri yapılmıştır. Bu projenin son aşamasında ise hasat olgunluğuna gelen sözkonusu bağlardan 24 numune alınmış ve Diyarbakır gıda Kontrol laboratuar Müdürlüğüne gönderilmiş ve analiz sonuçları olumlu çıkmıştır. Gönderilen numunelerde pestisit kalıntısına rastlanmadı.

EKÜY projesi kapsamında değerlendirilen üreticilere Sertifika ve Logoları yapılan çiftçi ziyaretlerinde teslim edildi.