T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN”

Yayın Tarihi : 28.07.2021

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında yerli çeşitlerin uygun olduğu bölgeleri belirlemek ve tanıtmak amacıyla "Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" Projesi kapsamında Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tekfen Tarımsal Araştırma Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları tamamlandı.

Bu çalışmalar kapsamında 2020-2021 yılı üretim sezonu içerisinde Akçakiraz Belediyesi Altınçevre Köyünde önder çiftçi Vasfi BERBER'in tarlasında 7 çeşit arpa,10 çeşit ekmeklik buğday ve 2 çeşit makarnalık buğday ekimi gerçekleştirildi.

Ayrıca proje dışında Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlükleri ve TSÜAB üyesi tohumluk firmalarından temin edilen 7 çeşit makarnalık buğday, 15 çeşit ekmeklik buğday ve 11 çeşit arpanın ekimi, Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde, Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezinde (TAHAM) yağışa dayalı koşullarda kuruldu.

İlimiz için önem arz ettiğini düşünülen, 7 çeşit arpa,10 çeşit ekmeklik buğday ve 2 çeşit makarnalık buğdayın tanıtımı amacıyla 10 Haziran 2021 tarihinde Altınçevre Köyünde önder çiftçi Vasfi BERBER'in tarlasında kurulan hububat demonstrasyonu için tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet Hadi TUNÇ, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan KARAHAN, Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin KAYA, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile  Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elamanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Çiftçiler katıldı.

Demonstrasyon çeşitlerinin tanıtımında; Enstitü Müdürleri teknik elamanları tarafından  katılımcılara çeşitler hakkında bilgi verdi.

Ayrıca ilimizde, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülen Fakültatif (alternatif) Buğday Islah Programı, Ekmeklik ve Makarnalık Islah Araştırmaları ile Arpa Islah Araştırmaları kapsamında ileri kademelere getirilmiş ve her biri 20 hat ve 5 standarttan oluşturulan iki adet ekmeklik, bir adet makarnalık ve bir adet arpa bölge verim denemsi ile bir adet ekmeklik verim denemesi olmak üzere toplam beş deneme Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezinde (TAHAM) yağışa dayalı koşullarda kuruldu.

Çalışmalarda yer alan hatlar kalite, verim ve hastalıklar bakımında değerlendirilerek standart çeşitleri geçen ileri kademe genotipler önümüzdeki yıllarda GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından tescile teklif edilecektir. Tescil edilen çeşitlerin sertifikalı tohumları üretilerek çiftçilerin hizmetine sunulacaktır.