Süt sığırcılığında verim kaybına neden olan mastitis hastalığına karşı geliştirilen “Antimastitor Cihazı", ilimizde faaliyet gösteren 100 küçük aile işletmesine teslim edildi.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği ve Sivil Havacılık MYO akademisyenleri tarafından disiplinler arası iş birliğiyle geliştirilen cihaz, Teknofest Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Yarışması'nda Türkiye ikinciliği ödülüne layık görülmüştür.
İl Müdürlüğümüzce, üç süt sığırcılığı işletmesinde iki ay süreyle denenen cihazdan olumlu sonuçlar elde edilmiş ve hazırlanan proje Elazığ İl Özel İdaresi tarafından %100 hibeli olarak desteklenmiştir. Proje kapsamında, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyesi olan ve 5–20 baş sağmal ineğe sahip 100 işletmeye cihazların dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde düzenlenen dağıtım programına Sayın Valimiz Numan Hatipoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, İl Müdürümüz Saadettin Taşkesen, Akademisyenler, Kurum Müdürleri, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, STK temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Programda konuşan Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Tanyeri, Antimastitor cihazının TÜBİTAK destekli bir proje kapsamında üretildiğini ve ulusal ile uluslararası patentlerinin alındığını belirtti. “Dünyada ilk kez Elazığ'da kullanıma sunulan bu ürün, sağım sonrası açık kalan meme kanalını elektrik sinyalleriyle kapatarak memenin doğal koruma mekanizmasını devreye sokmakta ve bakteri girişini engellemektedir." ifadelerini kullandı.
İl Müdürümüz Saadettin Taşkesen ise bu yenilikçi teknolojinin Elazığ'da üretilmesinin gurur verici olduğunu vurgulayarak, “Bilimsel olarak kendini ispatlayan bu ürün sahada da başarılı sonuçlar vermiştir. Sayın Valimizin talimatlarıyla ilimizde geliştirilen bu ürünü ilk sahiplenen biz olduk. Bu cihaz, hem ülkemiz hem de hayvancılık sektörü için önemli bir katkıdır." dedi.
Proje sayesinde mastitis hastalığına karşı koruma sağlanması, süt verimi ile kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.